2020. április 7., kedd

Etika 04.07.


Etika 04.07.
Sziasztok Gyerekek!

Elérkezett a következő erkölcstan óra, melynek témája  „Felelősség és törődés”.

Olvassátok el, vagy kérjetek meg valakit, olvassa fel nektek ezt a kis történetet.

Osvát Erzsébet: Az örökbe fogadott kiscicák

Szemfüles Ferkó meghallotta, amikor Trézsi néni, a házfelügyelő azt mondta a házban lakóknak:
- Ha megkölykezik Mica, egy kiscicát sem hagyok meg, nem én. Csak nem fogom etetni, pátyolgatni őket, még mit nem. Van nekem e nélkül is gondom, bajom elég.
- Hát mit csinál velük? - kérdezte kicsit ijedt hangon Ferkó nagymamája.
- Hogy mit? Kiviszem az akácosba őket, jó messzire a háztól. Aztán fel is út, le is út, menjenek, amerre a szemük lát.
Ferkó szíve összeszorult, kevés híján elpityeredett. Hiszen úgy várta a házban lakó gyerekekkel együtt, hogy a kiscicák megszülessenek. És itt van! Mi lesz velük? Éhen halnak majd. Mert mit lelnek az akácosban? Gombát, levelet nem esznek. Valamit ki kell találni!
Tüstént összehívta a pajtásait az udvar egyik sarkába, és hétpecsétes titok alatt elárulta nekik, mit hallott.
Törték, törték a fejüket a gyerekek, mit is tegyenek, hogyan mentsék meg a kiscicákat. Zsókának jó ötlete támadt.
- Figyeljük felváltva, mikor születnek meg a pici cicák, aztán rejtsük el őket, de Micával együtt, hogy szoptathassa.
Mindegyikük tudott egy titkos búvóhelyet, de nem volt rá szükség. Mica cica mintha megérezte volna, hogy milyen mostoha sorsot szánnak a kicsinyeinek, maga rejtette el őket. Senki, még a gyerekek sem tudták sokáig kinyomozni a rejtekhelyüket. Végül is Peti akadt rájuk Juliék pincéjének egy sötét zugában, Juli régen kinőtt babakocsijában. Ez lett aztán titkos tanyája Mica cicának és öt kiscicájának.
Amikor Peti rájuk lelt, Mica cica nem volt velük. Így hát Peti kedvére gyönyörködhetett bennük. Volt köztük egy fekete, egy tarka cica, egy csíkos kis tigriscica, egy hófehér és egy kis rőt bundájú is. Peti nem győzött mesélni róluk a pajtásainak.
A gyerekek meglesték, mikor tűnik el ismét Mica cica, hogy megnézhessék ők is végre-valahára a kiscicákat. Szerencséjük volt, nem kellett sokáig várniuk. Éppen le akartak menni a kicsinyekhez, amikor a pinceablak rácsa mögött megjelent a tigriscsíkos kiscica. Kíváncsian tekingetett ki, majd egy szempillantás alatt huss kiosont. Óvatosan körültekingetett, aztán uzsgyi a szemben levő, szunyókáló autó alá lopózott. A gyerekek még a lélegzetüket is visszafojtották, úgy figyelték a bokor mögül. Kisvártatva megjelent a pinceablak mögött egy fehér cicafej, utána a fekete és legvégül a kis rőt szőrű. Pár pillanat múlva már mind az öten ott hűsöltek az autó alatt, és élvezték a szabadságot. Az udvar üres volt. A gyerekek hazaszaladtak, és hamarosan tejjel telt tányérkákkal tértek vissza. Megegyeztek abban, hogy amelyikük tányérjából eszik a cica, azt a kiscicát kapják meg. Az öt kis tányért az autó elé tették, hogy kicsalogassa a kiscicákat. Az öt gyerek izgatottan leste, hogy kinek a tányérjához melyik kiscica megy majd. Nem kellett sokáig várniuk. Elsőnek megint a legfürgébb kis tigriscica bújt elő, és tüstént hozzálátott a tej lefetyeléséhez. Utána sorban a többiek. Öröm volt nézni őket. A gyerekek csak ezt várták. Mindegyik elővett egy színes szalagot és kiscicája nyakára kötötte. Zsóka rózsaszínűt hozott, Peti sárgát, Ferkó zöldet, Juli kéket, Évi pirosat. A gyerekek táncoltak, ugráltak örömükben. De egyszerre csak honnan, honnan nem, ott termett Mica cica, és úgy rámordult szökevény csemetéire, hogy azok hanyatt-homlok menekültek vissza a gyerekkocsiba. Ám ők is kinőtték hamar Juli babakocsiját. Felcseperedtek, és mindennap ki-kiszöktek búvóhelyükről. A gyerekek már várták őket, mindegyik a maga örökbe fogadott kiscicáját. A cicák is örültek a gyerekeknek, de talán még jobban a tányérka tejnek. A Trézsi néni előtt sem maradt titokban a dolog, de hát bánta is ő, amikor levették a válláról a gondot a gyerekek. Nem is emlegette többé az akácost. De Mica cica sem bánta, hogy pót szülője akadt a kicsinyeinek, mert öt gyereket felnevelni egyedül, méghozzá ilyen virgonc kis kölyökcicákat, nem tréfadolog!

Feladat:
Készítsetek rajzot a történethez az etika füzetbe!
Határidő: április 15. szerda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése